VGCampina


VGC - Belangenvereniging voormalige medewerkers Campina


 Samen sterk voor een goed pensioen !

Campina Eindhoven

_________


CAMPINA en EINDHOVEN in de zestiger jaren en nu zestig jaar later


Campina was in de zestiger jaren in Eindhoven een belangrijke werkgever en kwam na Philips en DAF op de derde plaats.


Er werd op het terrein naast de melkfabriek, rond 1965 ook nog een ijsfabriek gebouwd. Campina floreerde en op het terrein werden de paardenstallen waar de melkboeren hun paarden stalden, omgebouwd tot stallingen voor electrocars en SRV-wagens.


In die periode heb ik voor Campina IJs gewerkt. De ijsfabriek heeft circa 15 jaar in Eindhoven op het terrein langs de Rondweg / Dirk Boutslaan, ijs geproduceerd en is daarna verhuisd naar Roermond.


Circa tien jaar geleden zijn ook alle zuivelactiviteiten gestopt en verhuisd naar andere locaties, en hebben de Gemeente Eindhoven en projectontwikkelaars zich ontfermd over dit historisch erfgoed, dat dicht tegen het centrum van de stad ligt.


Helemaal verkwanseld en verwaarloosd is het industrieel complex niet, want jaarlijks werden de fabrieksgebouwen in oktober gedurende bijna twee weken gebruikt voor de internationaal geroemde Dutch Design Week, met zeer veel bezoekers uit binnen- en vooral buitenland.


Omdat ik sinds 1968 in Eindhoven woon (en werk) en dientengevolge zeer regelmatig het Campina-complex passeer, vielen mij de buitengewone activiteiten op die sinds enkele maanden gaande zijn.

Dus zodoende de wandelschoenen aangetrokken en het talud opgeklommen , waarover het verkeer op de Rondweg raast. Vanaf die hoogte heb je een aardig uitzicht over de veranderingen die inmiddels hebben plaats gevonden. De foto’s zijn gemaakt op zaterdag 16 april 2022.


De foto’s laten zien, dat de portiersloge en de gebouwen voor ontvangst van (boeren)melk, in het begin nog in melkbussenen later in tankwagens ( via de RMO ) volledig zijn verdwenen.

Toen ik later die middag (16 april) mijn lokale krant open sloeg, werd ik verrast door een artikel, dat wonderwel aansloot bij mijn fotoreportage.

Eindhovens Dagblad meldt:“Start 2 woontorens De Caai ,deze zomer 2022 “!


Soms is er nauwelijks vooruitgang te bespeuren in bepaalde projecten en lijkt alles in stroperige besluitenloosheid te blijven hangen.


Maar nu lijkt het erop, dat CAMPINA nieuw leven is ingeblazen en blijft voortbestaan in een nieuwe hippe stadswijk aan het water (genaamd: De Caai)waar wonen werken samengaanen waar bovendien innovatie van voedsel een rol speelt.


(Future Food). In de voormalige kantine van de melkfabriek is nu Restaurant Phood gevestigd.

Voor meer informatie ga naar : www.nieuwbouw-decaai.nl

Tom Derde

_________

Voor de laatste foto's (anno 2023) van de verbouwing van de Campina gebouwen in Eindhoven, zie de twee Word-documenten hieronder